O ekozemědělství
Je moderní formou zemědělské výroby s historií sahající do začátku 20. století. Vychází z osvědčených tradičních z
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ je moderní formou zemědělské výroby s historií sahající do začátku 20. století. Vychází z osvědčených tradičních zemědělských postupů, ale pracuje i s nejmodernějšími vědeckými poznatky. Tak, aby bylo dosaženo kvalitní a vysoké produkce pro výrobu kvalitních potravin, ale trvale udržitelně. To znamená bez negativního dopadu na vodu, půdu a celou přírodu. EZ znamená zdravého člověka ve zdravé krajině. Zemědělec hospodařící v EZ nepoužívá průmyslová hnojiva a agrochemii. Využívá pouze povolené účinné prostředky na přírodní bázi. Zvířatům v EZ jsou poskytnuty nadstandardní podmínky, dostatek prostoru, přirozený růst bez hormonální stimulace, volná prostranství, kvalitní bio krmivo. Nejsou podávána preventivně antibiotika, a když musí být použita, dodržují se dvojnásobné ochranné lhůty. Zásahy na zvířatech se smí provádět pouze na odůvodněnou výjimku udělenou Ministerstvem zemědělství.
EZ (resp. ekologická produkce) je legislativně pevně ukotvený systém s přísně nastavenými a kontrolovanými pravidly definovanými na národní i evropské úrovni. Každý ekologický zemědělec musí absolvovat pravidelnou kontrolu plnění přísně daných podmínek.
Ekologické zemědělství v ČR v číslech
Výměra ekologicky obhospodařovaných ploch i počet ekofarem každoročně narůstá. Aktuálně v České republice ekologicky hospodaří 5 498 farem na celkové výměře téměř 604 404 hektarů podle Registru ekologických podnikatelů, který je i pro veřejnost dostupný na: Registr ekologických podnikatelů. Lze si na něm kromě aktuálních statistických údajů mimo jiné ověřit platnost certifikátu všech subjektů registrovaných v systému ekologického zemědělství v ČR nebo vyhledat producenta či obchodníka dle vybraných parametrů. V současné době evidujeme 958 výrobců biopotravin. K 31. 12. 2023 působilo v ČR 5 341 ekologických zemědělců (což je o 291 více ve srovnání s rokem předchozím). Za posledních deset let vzrostl počet ekologických podnikatelů o téměř 52 %, z původních 4 412 v roce 2012 na 6 704 v současnosti. ČR má v ekologickém režimu zařazeno přibližně 4,15 % ploch orné půdy (k poměru orné půdy celkem), průměr EU činí zhruba 6 %.
Biopotraviny
Biopotraviny jsou certifikované potraviny pocházející ze surovin Z EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ, bez umělých dochucovadel, náhražek nebo barviv. Nákupem biopotravin tedy podporujete ekologické zemědělství.
Jak BIOPOTRAVINY poznám?
Biopotraviny, které byly kontrolovány a certifikovány v České republice (tedy nikoliv pouze výhradně české biopotraviny) poznáte podle této zelené „biozebry“, státní značky, která zaručuje, že výrobek splňuje požadavky legislativy ekologické produkce.
Od 1. července 2010 platí pro všechny výrobce biopotravin v Evropské unii povinnost používat na biopotravinách jednotné označení logem Evropské unie pro ekologickou produkci, tak zvaným evropským biologem.
Dále musí mít biopotravina na svém obale kód kontrolní organizace, která daného výrobce certifikuje (ve tvaru např. CZ-BIO-00x) a údaj o původu jejích složek. To vše zaručuje, že celý proces výroby této biopotraviny prošel od vidlí až po vidličku přísnou kontrolou a řádnou certifikací, která garantuje plnění přísných legislativních podmínek.
Kam pro BIO
Kam PRO-BIO – mapa členů PRO-BIO
KDE.LOVIME.BIO – mapa českých biopotravin
Registr ekologických podnikatelů
Více informací rovněž na: