Slaný koláč s ovčím sýrem
Ingredience
Na těsto:
- 300 g bio hladké špaldové mouky
- 2 ks bio vejce
- 120 g změklého bio másla
- 50 g třtinového cukru v bio kvalitě
- lžička bio octu
- špetka soli
Náplň:
- 200 g bio ovčího sýru podle chuti
- 80 g špenátu v bio kvalitě
- 4 ks bio vejce
- 1 ks větší bio cibule
- 300 ml bio smetany
Postup
Do mísy dejte špaldovou mouku a cukr, vše dobře promíchejte. Poté přidejte máslo, vajíčko, ocet a špetku soli. Ze vzniklé směsi vypracujte těsto, které musí být hladké a nelepivé. Pokud lepí, přidejte mouku, když se bude drolit, přilijte vodu. Takto vypracované těsto nechte v lednici odpočinout asi 30 minut. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a z odpočatého těsta vyválejte plát. Ten položte do připravené formy a prsty je vtlačte do stěn. Nechte ho lehoučce vyčuhovat přes okraj. Těsto na dně propíchejte vidličkou, přikryjte alobalem a pečte asi čtvrt hodiny. Těsto poté potřete vajíčkem a dejte ještě na 3 minuty péct.
Do větší mísy si připravte ovčí sýr nakrájený na malé kostičky, lehce dušený špenát, najemno nakrájenou cibuli a vše promíchejte. V druhé si připravte vejce, které smícháte se smetanou a podle chuti okořeníte. Nakonec vše promíchejte a nalijte do formy na koláč. Dejte péct na 180 stupňů asi na 20 minut.